Bisbe Sentís


D. Joan Sentís i Sunyer ( Xerta, 1561 – † Barcelona, 1632) fou bisbe de Barcelona entre 1620 i 1632 i nomenat lloctinent de Catalunya de forma interina pel rei Felip IV de Castella, càrrec que ostentà entre 1622-26. Això el converteix en un dels fills més importants del poble. 

 Va esdevenir un dels personatges polítics i eclesiàstics més destacats i influents de la Vegueria de l’Ebre durant l’edat Moderna.
 A més dels seus alts càrrecs, el bisbe Sentís va tenir un paper decisiu en el plet per a la separació de Xerta respecte de Tortosa. Al convertir-se en virrei de Catalunya, donava molt de pes a l’aspiració de Xerta per poder emancipar-se, i finalment aquesta va aconseguir el títol de Vila per Reial Decret el 1625.  Tres anys desprès, en el marc de les celebracions de la Concòrdia amb Tortosa, el bisbe va fer una estada d’un mes a la vila, acompanyat per la seva mà dreta, l’ardiaca Josep de Claresvalls. Durant aquest temps, el bisbe es va fer construir davant de la seva casa un oratori dedicat a la Immaculada per poder realitzar amb més comoditat les seves quotidianes oracions. També va celebrar la consagració de l’ampliació de l’església parroquial el tercer diumenge de maig del 1628.

 Va morir a la ciutat de Barcelona i fou enterrat a la Catedral el 1632.

Subscriure a
Menu

Menú principal

Llengües